Συνέχεια .... Ενημέρωσις  

Έλαβα πολλά μηνύματα για το άρθρο αυτό, ακόμα και τηλεφωνήματα στο "Ιασώ", έτσι πρέπει να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, (δεν έχω λόγο, άλλωστε), προσπαθώ απλώς,  να ενημερώσω για το τι πιστεύεται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, η επιλογή αν θα κάνετε το εμβόλιο ή όχι, είναι δικιά σας.

Γυναίκες που εμβολίασα, δεν έχουν πάθει τίποτα μέχρι στιγμής.

Καταλαβαίνω ότι το άγνωστο τρομάζει.  Παράδειγμα: Στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ο σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς έγινε ηλεκτρικός, πολλοί δεν έμπαιναν μέσα, μη πάθουν ...;.. ηλεκτροπληξία, έτσι η εταιρία αναγκάστηκε να βάζει έναν συρμό ηλεκτρικό και έναν ατμήλατο. Ένα άλλο παράδειγμα, πιο κοντά στο θέμα μας είναι ότι : η UNICEF κάνει τόσο αγώνα για να στείλει εμβόλια στις τρίτες χώρες και όμως υπάρχουν γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους ...; επειδή φοβούνται, τα εμβόλια που στον υπόλοιπο κόσμο είναι υποχρεωτικά. Με τα εμβόλια αυτά τείνουν να εξαφανιστούν ένα σωρό ασθένειες (ευλογιά, τέτανος και πολλές άλλες).  Για να έχουμε μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και επειδή ακόμη δεν εμβολιάζουμε τους άνδρες, πρέπει να εμβολιασθούν όλες οι νεαρές γυναίκες. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί για την ασφάλειά του πολλά χρόνια και έχει πάρει άδεια πρώτα στην Αμερική, που είναι και η πιο αυστηρή σε τέτοια θέματα, μετά στην  Ευρώπη και τέλος στην  χώρα μας. Για να εμβολιαστεί μια γυναίκα, πρέπει μετά από ένα ιστορικό ( π.χ. αν έκανε τα άλλα εμβόλια ή για κάποιο λόγο ο παιδίατρος δεν της επέτρεψε να τα κάνει), να κρίνει ο γιατρός αν πρέπει να εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος για όλα τα εμβόλια.

Τώρα, για το φόβο ότι είναι καινούργιο και ότι μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά όπως πολλά φάρμακα, έχω να πω τα εξής:

Πρώτον δεν είναι φάρμακο αλλά εμβόλιο. Είπαμε ότι καλύπτει το 80% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αν λοιπόν κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο να καλύπτει το 100% της πάθησης, βεβαίως και αυτό θα καταργηθεί γιατί θα υπάρχει άλλο καλύτερο.

Δεύτερον η κατάργηση ορισμένων φαρμάκων είναι κυρίως οικονομική, διότι δεν συμφέρει τις εταιρείες να το παράγουν (όταν είναι φθηνά, μια και δεν έχουν δικαίωμα για μεγάλες αυξήσεις).

Τρίτον Σαν επικίνδυνα καταργούνται φάρμακα και παλιά, όχι μόνο καινούργια, (χλωραμφενικόλη, νοβαλζίνη κ. α.) διότι η χρόνια χρήση τους είναι επικίνδυνη.

Όλοι πήραμε μια novalgin σε μεγάλο πονοκέφαλο, δεν πάθαμε τίποτα. Η χρόνια χρήση τους  όμως , όπως είπαμε, είναι επικίνδυνη και καλά έκαναν που την απέσυραν.

Στην Ιατρική, παίρνουμε μια ζυγαριά, βάζουμε από δω το όφελος ενός φαρμάκου και από κει το πιθανό κόστος. Αν η ζυγαριά κλίνει προς τα εδώ, τότε το παίρνουμε, αν κλίνει προς τα εκεί, όχι.

Η σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει να εξαλειφτεί αυτή η πάθηση που είναι η δεύτερη σε συχνότητα καρκίνου στην γυναίκα, μετά τον μαστό.

Φυσικά πρέπει η γυναίκα εκτός του εμβολίου να λαμβάνει και τις σχετικές προφυλάξεις: TEST PAP ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ  SEX ΜΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ