ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

cartoon_331.gif

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται περίεργο ένα μικρό κοριτσάκι, ένα παιδί να έχει γυναικολογικά προβλήματα. Επειδή όμως υπάρχουν, πρέπει οι γονείς να προσέξουν, αν δουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, να τρέξουν αμέσως στον γιατρό και να μη προσπαθήσουν να θεραπεύσουν εμπειρικά με διάφορα γιατροσόφια ή με μια θεραπεία ενός άλλου παιδιού, γιατί οι παθήσεις μπορεί να μοιάζουν, αλλά δεν είναι πάντα ίδιες.

 

 Η πιο συχνή πάθηση, είναι τα τραύματα και οι εκδορές, σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, συνήθως κατά το παιχνίδι. Μπορεί να έχει και αιμορραγία από τον κόλπο. Πρέπει όμως πρώτα να αποκλεισθεί η σεξουαλική κακοποίηση καθώς και η εισαγωγή ξένου σώματος.AAA04.JPG

Αιμορραγία από τον κόλπο, μπορεί να έχει και ένα νεογέννητο κοριτσάκι, ιδίως αν η μητέρα του έπαιρνε ορμόνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν τα επίπεδα ορμονών της μάνας ήτανε αυξημένα. Με τον ίδιο μηχανισμό, μπορεί να έχει διόγκωση των μαστών συνοδευόμενη από μικρή έκκριση από τις θηλές του νεογνού. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

cartoon_72.gif

 Κνησμός του αιδοίου, είναι ένα σύμπτωμα συχνό, που μπορεί να οφείλεται σε δερματολογικές  παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Μπορεί να οφείλεται και σε μια αιδιοκολπίτιδα, τότε όμως θα συνοδεύεται από ερυθρότητα της περιοχής και με υπερέκκριση υγρών, που μπορεί να έχουν και άσχημη μυρωδιά. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν και κονδυλώματα, μετά από σεξουαλική κακοποίηση ή από μόλυνση από τα χέρια των πασχόντων (συνήθως πασχόντων γονέων ή πασχόντων οικιακών βοηθών). Πρέπει οι γονείς να είναι σχολαστικοί με την καθαριότητα του παιδιού, ιδίως αν πάσχουν οι ίδιοι, από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μετά από μια αιδοιίτιδα, μπορεί να δημιουργηθούν συμφύσεις των μεγάλων χειλέων, με αποτέλεσμα, να κολλήσουν τα μεγάλα χείλη μεταξύ τους και μερικές φορές το κοριτσάκι να μη μπορεί να ουρήσει.

AAA01.JPG

Πρώιμη ήβη. Αν η περίοδος, σε ένα κοριτσάκι, έλθει ενωρίτερα από την ηλικία των 8 ετών ή αν η ανάπτυξη των θηλών και η αύξηση των μαστών καθώς και η εμφάνιση υπερτρίχωσης, αρχίσει πριν την ηλικία των 7 ετών, τότε πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον ειδικό γιατρό. Διότι η ωρίμανση, πριν την σωστή ηλικία, μπορεί να επιφέρει ανωμαλίες στην ανάπτυξη, κυρίως στα οστά και το κορίτσι να παραμείνει σε μικρό ύψος. Πρέπει βέβαια να διερευνηθεί κυρίως η αιτία της πρώιμης ήβης, ώστε να καθοριστεί και η σωστή αντιμετώπιση.

Προσοχή στην σεξουαλική κακοποίηση (σε αγόρια και κορίτσια). Το 40% των σεξουαλικώς κακοποιημένων παιδιών, δράστης ήταν από το συγγενικό ή οικογενειακό περιβάλλον.

AAA03.JPG

Κοριτσάκι με πρώιμο ήβη, έμεινε έγκυος σε ηλικία 6 ετών, κατόπιν σεξουαλικής κακοποίησης. Πρέπει να πούμε ότι κοριτσάκια με πρώιμο ήβη, είναι πιο ανεπτυγμένα από άλλα της ίδιας ηλικίας.

Μία στις τρεις γυναίκες, λέγεται ότι έχουν κακοποιηθεί στην παιδική ηλικία, αν και δεν αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις.

Τέλος υπάρχουν και πιο σπάνιες παθήσεις, όπως όγκοι γεννητικών οργάνων και μαστού.

 

 

 ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

AAA02.JPG

Η βιολογική μετάβαση ενός κοριτσιού σε γυναίκα (και ενός αγοριού σε άντρα), περνάει από μια βιολογική γέφυρα που λέγεται εφηβεία.

Κατά την εφηβεία λόγω αλλαγής (ωρίμανσης) των ορμονών, παρατηρούνται σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Στα κορίτσια αρχίζει με την ανάπτυξη των μαστών και την τρίχωση ορισμένων περιοχών (μασχάλες, εφηβαίου). Λίγο αργότερα αρχίζει και η πρώτη περίοδος, που μπορεί στην αρχή να είναι ακατάστατη, για να σταθεροποιηθεί μετά από λίγους μήνες.

Συναισθηματικά, παρουσιάζεται μια αστάθεια. Ο έφηβος πολλές φορές, δεν ξέρει τι θέλει και εκδηλώνει μια άρνηση για τα πάντα. Χρειάζεται προσοχή, υπομονή και κατανόηση από τους γονείς, να του συμπαρασταθούν σε αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής τους, διότι εύκολα μπορεί να παρασυρθεί, αν βρει καταφύγιο, κάπου αλλού (ακόμα και σε ναρκωτικά).

1130779004_pippo.gif

Η εφηβεία αρχίζει περίπου στην ηλικία των 12 - 13 ετών και εξαρτάται από διάφορες συνθήκες (γεωγραφικές, διατροφικές κ.λ.π).  Στον ισημερινό αρχίζει νωρίτερα (9 - 10 ετών), ενώ στους πόλους αργότερα (15 - 17 ετών).

Καθυστερημένη ήβη.

Πολλές φορές δεν εμφανίζεται περίοδος αν και η ηλικία προχωρεί. Πρέπει οι γονείς να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό αν το κοριτσάκι είναι 14 ετών και δεν έχει ανάπτυξη μαστών και τρίχωση στο εφηβαίο και στις μασχάλες. Και 16 ετών αν δεν έχει περίοδο ενώ έχει κανονική ανάπτυξη μαστών και τρίχωση στο εφηβαίο και στις μασχάλες. Αν δε παρουσιάζεται και πόνος στην κοιλιακή χώρα, δεν πρέπει να καθυστερήσει η επίσκεψη στον γιατρό.

Αιμορραγίες κατά την εφηβεία.

Κατά την εφηβεία, μπορεί να παρουσιαστούν έντονες αιμορραγίες. Αυτό μπορεί να είναι και φυσιολογικό, αλλά πρέπει πρώτα να αποκλειστούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Έντονος πόνος με την περίοδο (δυσμηνόρροια).

Και αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό. Μπορεί όμως να υποκρύπτει και διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η ενδομητρίωση, οι φλεγμονές της πυέλου κ.α.

Πολλές φορές εμφανίζονται γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροια, κεφαλαγία, ακόμη μελαγχολία και διαταραχή συμπεριφοράς. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν με την ηλικία και κυρίως μετά τον τοκετό.

Πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία).

Αν αρχίσει νωρίς η σεξουαλική δραστηριότητα, υπάρχει κίνδυνος άλγους διότι δεν είναι ακόμη ώριμα, τα γεννητικά όργανα. Υπάρχει δε και αυξημένος κίνδυνος καρκίνου αργότερα. Καλό είναι να γίνεται και το εμβόλιο κατά του HPV (για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).

Πολυκυστικές ωοθήκες.

Είναι σύνδρομο, που εμφανίζεται με υπερτρίχωση, αραίωση της περιόδου (αραιομηνόρροια), μέχρι εξαφάνιση της περιόδου (αμηνόρροια) και πολλές κύστες στις ωοθήκες που φαίνονται χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα. Συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην εφηβεία.

Συχνά συνοδεύονται με παχυσαρκία και διαβήτη (τύπου 2).

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παχυσαρκία διότι πολλές φορές αν αντιμετωπιστεί σωστά η παχυσαρκία, υποχωρούν και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Ακμή, στο πρόσωπο και στην πλάτη.cartoon_98.gif

Νευρική ανορεξία. Συχνά συνοδεύει την εφηβεία ανορεξία και απώλεια βάρους, που μερικές φορές χρειάζεται να νοσηλευθεί με ορούς και χορήγηση θρεπτικών ουσιών. 

Δεν πρέπει οι γονείς να αμελήσουν, αν δουν ένα από αυτά τα συμπτώματα, να επισκεφθούν τον γιατρό, διότι αν προχωρήσει η πάθηση, μπορεί να έχει καταστροφική εξέλιξη.

 

 

                   ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ