Με τον ιό HPV και την δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, καθώς και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το σχετικό εμβόλιο, έχω αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα πριν μερικούς μήνες. Εδώ περιγράφω τα κονδυλώματα, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι είτε οξυτενή (εξωτερικά), είτε επίπεδα (εσωτερικά). Πολλές φορές συνυπάρχουν.

Τα οξυτενή κονδυλώματα φαίνονται σαν μικρά σπυράκια του δέρματος, που πολλές φορές είναι πολλά μαζί και μοιάζουν σαν μούρα. Μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Τα επίπεδα κονδυλώματα μπορούμε να τα διαγνώσουμε μόνο με το τεστ Παπανικολάου και την κολποσκόπηση, καθώς και με βιοψία.letters_4.gifletters_140.gifletters_148.gif

Οφείλονται σε ιό: "Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων" (HPV) με πολλά στελέχη (πάνω από 120) και εκδηλώνεται στις γυναίκες, συνήθως στο δέρμα, στο αιδοίο, στον τράχηλο στον πρωκτό, στον λάρυγγα και στον φάρυγγα, πολύ σπάνια στην ουρήθρα και στο ορθό.

Μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή, celebrities_female_253.jpgγι αυτό κατατάσσεται στα αφροδίσια νοσήματα. Έχουν κατηγορηθεί, μερικά στελέχη για την πρόκληση δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και εμβόλιο για μερικά επικίνδυνα στελέχη (στέλεχος 16 και στέλεχος 18Cool).

Η έγκαιρη διάγνωση, θα βοηθήσει για την σωστή αντιμετώπιση (Laser, Loop, παρακολούθηση), επίσης η χρήση του προφυλακτικού θα βοηθήσει να αποφύγουμε την εξάπλωση.

Η αποφυγή του καπνίσματος και η υγιεινή ζωή DI_01.jpgγενικά, θα βοηθήσουν να αποφύγουμε τις υποτροπές.

Στην εγκυμοσύνη, λόγω της μειωμένης άμυνας του οργανισμού, τα κονδυλώματα αναπτύσσονται ταχύτερα.

Ο κίνδυνος όμως για να αναπτυχθεί καρκίνος, είναι ο ίδιος με τις μη έγκυες γυναίκες. Αν αναπτυχθούν τα κονδυλώματα πολύ και φράξουν την γεννητική οδό, πρέπει ο τοκετός να γίνει με καισαρική τομή.

Επίσης το έμβρυο μπορεί να εκτεθεί στον ιό HPV (Human Papilloma babies_295.gifVirus) και να παρουσιάσει: "Παιδική λαρυγγική θηλωμάτωση".

Πάντως στην κύηση, απλώς η ύπαρξης του ιού HPV, χωρίς έντονη δυσπλασία του τραχήλου, δεν μας ανησυχεί.

Βέβαια καλό θα ήτανε πριν την αναμενόμενη εγκυμοσύνη η γυναίκα να κάνει ένα τεστ Παπανικολάου, επί πλέον του κανονικού που κάνει.

 

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ