PELARG3.JPG 

Από την ημέρα που θα διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα, γι' αυτήν και να τηρείτε ορισμένους κανόνες υγιεινής.


 • Η εγκυμοσύνη δεν είναι πάθηση, αλλά φυσιολογική κατάσταση.

 • Ενα υπερηχογράφημα την 7η με 8η εβδομάδα θα μας αποκλείσει την εξωμήτριο κύηση και θα επαληθεύσει την ηλικία κυήσεως (με συν-πλην 1 εβδομάδα).


Συνιστάμε εξετάσεις για τον έλεγχο του εμβρύου ανάλογα με την ηλικία σας.

 Από την ηλικία των 35 ετών και πάνω, κάνουμε έλεγχο χρωμοσωμάτων.

 Είναι η μόνη διάγνωση για τον εντοπισμό πιθανών χρωμοσωματικων ανωμαλιών.

 Από την ηλικία των 34 και κάτω, επειδή η πιθανότητα χρωμοσωματικών ανωμαλιών είναι μικρή, συνιστούμε εξετάσεις που είναι εύκολες (αίμα, ειδικά υπερηχογραφήματα), που υποψίες όμως μας δίνουν για τον εντοπισμό πιθανών χρωμοσωματικων ανωμαλιών.

Ανάλογα με τις υποψίες των εξετάσεων αυτών, καθορίζουμε και τον περαιτέρω έλεγχο.

Οι εξετάσεις αυτές είναι: Αυχενική διαφάνεια, Papp-A, (που γίνονται 12η  εβδομάδα περίπου) και άλφα τεστ (που γίνεται περίπου την 18η εβδομάδα).

 • Στην 22η εβδομάδα γίνεται το υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου, που γίνεται ανατομία του εμβρύου (ενα - ενα τα όργανά του) με τον υπέρηχο.


Στις γενικές εξετάσεις που θα κάνετε στην αρχή της παρακολούθησης, θα ελεγχθείτε για νοσήματα που έχετε περάσει και που έχετε ή όχι αντισώματα (π.χ. ερυθρά: εάν η απάντηση δείξει πρόσφατη λοίμωξη και είστε έγκυος στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως συνιστάται διακοπή της κυήσεως. Εάν η απάντηση δείξει παλιά λοίμωξη (δηλ. Ανοσία) δεν χρειάζεται τίποτα). Επίσης αν το αίμα (RHESUS) είναι το ίδιο με το αίμα του συζύγου ή όχι, σε RHESUS αρνητικές γυναίκες, θα πρέπει να γίνονται ειδικές εξετάσεις κάθε μήνα (COOMBS).

Με όλες αυτές τις εξετάσεις, σήμερα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε πάνω από το 80% των παθήσεων, που θα μπορούσε να έχει ένα έμβρυο.

 • Αν δείτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αίμα, υγρά, ή αισθανθείτε πόνο ή πυρετό, εννοείται ότι θα επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.


 • Οτιδήποτε διαβάσετε ή ακούσετε για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, μη το εφαρμόσετε πριν το συζητήσετε με τον ιατρό σας.


 • Αποφύγετε τοξικά καλλυντικά, βαφές, κρέμες διότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο.

 • Το μπάνιο σας να μην είναι πολύ καυτό ούτε πολύ παγωμένο, να δέχεστε το νερό ευχάριστα στο σώμα σας.

 • Το σεξ, (χωρίς βίαιες κινήσεις,) επιτρέπεται μέχρι τον 8ο μήνα, αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη,(αίμα, άλγος κ.α),

 • Εάν έχετε εσείς ή ο σύντροφος σας, οικογενειακό ιστορικό για κάποιο κληρονομικό νόσημα - ανάλογα με το ποίο κληρονομικό νόσημα είναι και πόσες πιθανότητες έχει να μεταβιβαστεί στο έμβρυο - θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε μαζί τη περαιτέρω πορεία. .Διότι σήμερα είμαστε σε θέση για νοσήματα που παλιά συνιστούσαμε διακοπή, να μπορούμε να επέμβουμε (π.χ μεταμόσχευση στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κυήσεως ).

 • Εάν πάσχετε από χρόνια νόσο πρέπει να το αναφέρετε διότι ίσως χρειαστείτε τη συμβουλή κάποιου γιατρού άλλης ειδικότητος και την παράλληλη παρακολούθηση από αυτόν.

 • Εάν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια.

 

PRLARG1.JPG

Αντισυλληπτικά χάπια και εγκυμοσύνη δεν συμβιβάζονται βεβαίως.

Εάν κατά λάθος έχει συμβεί κάτι τέτοιο, διακόψτε το αμέσως. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη.

 • Αποφεύγετε, γενικά την λήψη φαρμάκων, χωρίς να το έχουμε συζητήσει μαζί.

 • Ανάλογα με το επάγγελμα σας, θα πρέπει να αποφεύγετε την ορθοστασία (ενώ το περπάτημα επιβάλλεται), την έκθεση σε ακτινοβολία ορισμένων μηχανημάτων, και τους κλειστούς χώρους.

 • Φροντίζετε να καλύπτετε όλο το φάσμα των τροφών,(λαχανικά, φρούτα, χορταρικά, ψάρια, και όχι μόνο κρέας. Μη ξεπεράσετε όμως το ένα με ενάμιση κιλό τον μήνα (το πολύ) στο βάρος σας

 • Στην κύηση φυσιολογικά αυξάνεται ο αναβολισμός της γυναίκας, η συχνότητα δε της παχυσαρκίας σε αυτή την κατάσταση είναι 3-10%. Κανονικά η αύξηση του βάρους στην κύηση πρέπει να είναι 20% του βάρους που είχε η γυναίκα πριν από αυτήν.

FOODS.JPG

Στις παχύσαρκες συστήνεται να μη ξεπεράσουν τα 4-7 κιλά σε όλη την κύηση, ανάλογα με το βάρος τους.

Οι επιπλοκές της παχύσαρκης εγκυμονούσης είναι πολλές, όπως πυελονεφρίτιδες, ουρολοιμώξεις, χολοκυστοπάθειες, φλεβίτιδες, οσφυαλγία, προδιάθεση διαβήτη, υπέρταση, πνευμονικές επιπλοκές, εμβολικά επεισόδια κ.α. Κυρίως δε τοξιναιμία και εκλαμψία κατά τον τοκετό. Συχνές επίσης είναι οι δυστοκίες καθώς και δυσκολότερη η νάρκωση. Ακόμα οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

H παχυσαρκία σε ένα 5% των περιπτώσεων, οφείλεται σε ορμονικές βλάβες (υποθυρεοειδισμός κ.α.). Κυρίως όμως (95% των περιπτώσεων) οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ πρόσληψης, αποθήκευσης και κατανάλωσης ενέργειας. Βέβαια η πρόσληψη περισσοτέρων θερμίδων από αυτές που καταναλώνουμε, είναι η κυριότερη αιτία παχυσαρκίας. Μπορούμε να πούμε ότι παχυσαρκία είναι ψυχικό σύνδρομο με σωματική συμπτωματολογία. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν, όπως η κληρονομικότητα. Αυτή καθορίζει την κατανομή του λίπους και την συνάθροιση τριγλυκεριδίων στις αποθήκες του λιπώδους ιστού.

 • Γι' αυτό λοιπόν:

NO FOODS.JPG

Μην τρώτε όταν δε πεινάτε (σε ταβέρνες, γιορτές κ.λ.).Τρώτε αργά και μασάτε καλά το φαγητό.

Μετά από 7 - 20 λεπτά από την έναρξη του φαγητού, το στομάχι, μέσω μίας ορμόνης της χολοκυστοκινίνης, ειδοποιεί το κέντρο κορεσμού στον εγκέφαλο για να σταματήσει να πεινά. Όταν τρώμε αργά λοιπόν, δίνουμε χρόνο στην χολοκυστοκινίνη να δράσει με λίγο φαΐ. Το καλό μάσημα χρειάζεται χρόνο για να διευκολύνει την πέψη που αρχίζει από το στόμα (με το σάλιο).

Για την εγκυμονούσα γυναίκα, οι ημερήσιες θερμίδες να μη ξεπερνούν τις 2500 και στο θηλασμό τις 2700.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρειάζονται επιπλέον σε αυτές τις καταστάσεις.

Λίγο κρασί και μπύρα δεν απαγορεύεται, φτάνει να συνυπολογιστούν οι θερμίδες τους στην ημερήσια διατροφή της εγκυμονούσης. Για το τσιγάρο όμως, είμαστε κατηγορηματικοί. Απαγορεύεται ρητά και το ένα τσιγάρο ημερησίως. Αυτό που λέγανε παλιά, ότι τέσσερα τσιγάρα την ημέρα, επιτρέπονται δεν ισχύει πλέον. Καμία εργασία σε όλο το κόσμο δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι αμερικανικές έρευνες λένε ότι η γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί, πρέπει ένα χρόνο νωρίτερα να κόψει το τσιγάρο.

 • Όλες οι τροφές διασπώνται στον οργανισμό μας σε τρεις θρεπτικές ουσίες, σάκχαρα, πρωτεΐνες, (που αποτελούν κυρίως τον μυϊκό ιστό) και λίπη. Ο οργανισμός μας καίει πρώτα τα σάκχαρα μετά τις πρωτεΐνες και σε μεγάλη ανάγκη καίει τα λίπη. Για να αλλάξει αυτός ο μηχανισμός, και να καούν πρώτα τα λίπη από τις πρωτεΐνες, (οπότε προστατεύουμε την μυϊκή μάζα), πρέπει ο οργανισμός να υποβληθεί σε σωματική άσκηση (πάνω από 20 λεπτά της ώρας. (Αποφεύγετε όμως τις απότομες κινήσεις και τα βίαια σπορ (σκι, ιππασία, κ.α). Για την εγκυμονούσα συνιστάται 1 ώρα περπάτημα περίπου την ημέρα και ελαφρές ασκήσεις σουηδικής γυμναστικής).

Λογικό είναι λοιπόν το άτομο να λαμβάνει, συγχρόνως με την άσκηση, θρεπτικά συστατικά με τις τροφές, ώστε να μην αναγκάζεται να καταστρέφει τη δική του μυϊκή μάζα για την καθημερινή ανανέωση των κυττάρων του. Παράλληλα δε με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομεί μεγάλη ενέργεια. Αν υποθέσουμε, σαν παράδειγμα, ότι ένα άτομο κάνει εξαντλητική δίαιτα (πλήρη νηστεία), τότε καίγονται, όπως είπαμε, πρώτα τα σάκχαρα και μετά οι πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα τεράστια απώλεια αυτών, πού θα προκαλέσουν, με την σειρά τους, διαταραχές στην καρδιακή λειτουργία, λόγω της μυοκαρδιόλυσης που προκαλεί η έλλειψης πρωτεϊνών. Ακόμη θα έχουμε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, υπόταση, διαταραχές αιματώσεως εγκεφάλου, νεφρική ανεπάρκεια, κετοναιμία, οξέωση κ.α.

 • Αποφεύγετε τα πολύ αλμυρά και το πολύ λίπος.

 • Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία και την έκθεση σε πάσης φύσεως ακτινοβολία.

 • Προσοχή στις ιώσεις, αποφεύγετε να επισκεφθείτε αρρώστους, ιδίως παιδιά σε περίοδο επιδημιών.

 • Η μηνιαία παρακολούθηση περιλαμβάνει, τον έλεγχο του βάρους της αρτηριακής πίεσης, εξετάσεις ούρων και αίματος.

 • Αποφεύγετε να φοράτε πολύ στενά ρούχα ιδίως αν εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος, καθώς και ψηλά τακούνια διότι αλλάζει η ροπή του σώματος και η βάδισης γίνεται ασταθής.

 • Στον 6ο μήνα της κυήσεως, η εγκυμονούσα πρέπει να κάνει την καμπύλη σακχάρου, των 75 γρ (και όχι μικρότερες ή πρόχειρες), με λήψη αίματος κάθε μία ώρα για δύο συνεχόμενες ώρες, μετά την λήψη της γλυκόζης (παλιότερα κάναμε 100 γρ).

 • Τον 8ο μήνα μπορεί να κάνει μια εξέταση DOPPLER που μας δείχνει την καλή αιμάτωση του πλακούντα από την μήτρα και του εμβρύου από τον πλακούντα.

  Η εξέταση DOPPLER είναι απαραίτητη σε κυήσεις υψηλού κινδύνου, διότι αν η αιμάτωση του εμβρύου δεν είναι καλή, τότε το έμβρυο ούτε οξυγόνο αρκετό δεν θα πάρει, αλλά ούτε και θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή του να μην είναι ικανοποιητική, έως και επικίνδυνη.?


PELARG2.JPG


 • Όταν έρθει η ώρα του τοκετού δεν χρειάζεται πανικός. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, αναγκαία για την γέννηση του μωρού σας.

Προσπαθήστε να είστε συνεργάσιμη ώστε να μη ταλαιπωρηθείτε, γιατί οι ώρες του τοκετού συνήθως είναι αρκετές.

AYGO.JPG

Ο Τοκετός μπορεί να ξεκινήσει είτε με την ρήξη των υμένων (σπάσιμο των νερών), είτε με ωδίνες (πόνους) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν διαπιστώσετε υγρά από κάτω σας, ή πόνους (κάθε 5' για τις πρωτότοκες και κάθε 15-20' για τις πολύτοκες), θα ξεκινήσετε για το «ΜΑΙΕΥΤΉΡΙΟ». Λίγο αίμα με βλέννες είναι φυσιολογικό κατά την έναρξη των ωδίνων, η παρουσία όμως αίματος καθαρού, έντονου άλγους, πυρετού, ρίγους ή οτιδήποτε άλλου συμπτώματος, είναι λόγος για άμεση μεταφορά σας στο «ΜΑΙΕΥΤΉΡΙΟ», (μη σπαταλάτε χρόνο με τηλέφωνα).

 • Μπορείτε, αν θέλετε να αποφύγετε, τους πόνους, να κάνετε επισκληρίδιο αναισθησία.

 • Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μία μέθοδος αναισθησίας, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε εγχειρήσεις κοιλιάς, κάτω άκρων, καθώς και στο τοκετό, επειδή δεν έχει επίδραση στο έμβρυο.

Η μέθοδος αυτή σήμερα, έχει σώσει τις γυναίκες, διότι τις έχει απαλλάξει από το πόνο της γέννας και τους δίνει την δυνατότητα να απολαύσουν την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους, δηλαδή, την ώρα που γνωρίζουν το παιδί τους. Η μέθοδος αυτή προτιμάται και από τους αναισθησιολόγους, σαν λιγότερο επικίνδυνη, και από τους νεογνολόγους, για την ασφάλεια του εμβρύου (ιδίως στη καισαρική τομή).

Ki1.bmp                      ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Το γάλα έρχεται συνήθως την 3η - 4η μέρα μετά τον τοκετό. Πρέπει όμως να βάλετε το μωρό στο στήθος από την 1η μέρα για να αρχίσει να μαθαίνει και για να πάρει το «πύαρ» (πρωτόγαλα) που έχει ο μαστός.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο: «Θηλασμός», πατώντας την διεύθυνση:

http://gynaikologos-manolis.pblogs.gr/2009/11/538420.html#comments

FAMILY.JPG

 • Μη ξεχάσετε στις 40 ημέρες μια επίσκεψη στο ιατρείο για να ολοκληρωθεί η παρακολούθηση. Και είστε έτοιμη για ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... μια νέα εγκυμοσύνη ... ... ... ... ... ... ... ... ... .....


 

                    ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

 img004 Correction.jpg