panic1.jpg

Υπάρχει γενικά ένας πανικός για τον ιό των κονδυλωμάτων, γνωστός ως ιός HPV. Πολλές γυναίκες, αλλά και άντρες, νομίζουν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτό βέβαια οφείλεται σε κακή ενημέρωση. Ο πανικός όμως, είναι το χειρότερο που μπορεί να σε βρει σε καταστάσεις που δημιουργούν φόβο. Με τον πανικό είναι σίγουρο ότι θα κάνεις λάθος κινήσεις (όπως π.χ. στους σεισμούς, τρέχεις άσκοπα δεξιά και αριστερά, χωρίς να σκεφτείς που πρέπει να πας και να σταθείς).panic9.jpg

Αντίθετα αν ο φόβος, που είναι θείο δώρο και όχι η αδιαφορία, σε αναγκάσει να κάνεις τις σωστές ενέργειες, τότε θα πάψει ο φόβος να υπάρχει.

Ο φόβος βέβαια οφείλεται στο ότι άκουσαν για τον ιό, ότι προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. panic2.jpgΑυτό είναι αλήθεια, προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και όχι μόνο. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο αιδοίο, πρωκτό, λάρυγγα, φάρυγγα, στους άντρες, καρκίνο του πέους και της ουροδόχου κύστεως.

Αυτό όμως (το ότι γνωρίζουμε την αιτία του καρκίνου αυτού), είναι μια μεγάλη επιτυχία της επιστήμης, διότι όταν ξέρουμε την αιτία, μπορούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Έτσι σήμερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που ήτανε ο πιο συχνός καρκίνος της γυναίκας, μετά τον καρκίνο του μαστού, έπαψε να είναι ο δεύτερος σε συχνότητα. Πιστεύουμε δε ότι σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει καθόλου. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η σωστή ενημέρωση του κόσμου, να κάνει τις σωστές κινήσεις, αντί του πανικού.

Ποιες είναι όμως αυτές;panic5.jpgΣτο ίντερνετ υπάρχουν σωστές πληροφορίες, αλλά υπάρχουν και άρθρα που είναι . . . τελείως ανεύθυνα. Πως λοιπόν θα ενημερωθούμε και πως θα ξέρουμε ποια είναι τα σωστά. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από το πανεπιστήμιο, είτε από την παιδιατρική κλινική είτε από την γυναικολογική (τμήμα παθολογίας τραχήλου).

Η μεγάλη λοιπόν επιτυχία της αντιμετώπισης του καρκίνου της μήτρας είναι η μελέτη του ιού και η γνώση της συμπεριφοράς του.panic6.jpgΑυτό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη σχετικού εμβολίου. Μιας ανακάλυψης που συνέβαλε στην αντιμετώπιση του καρκίνου αυτού (και όχι μόνο). Δεν φτάνει όμως αυτό, χρειάζεται και συχνή παρακολούθηση της γυναίκας με τεστ Παπ, προφυλακτικό στις επαφές (αν δεν θέλουν εγκυμοσύνη) και σχολαστική καθαριότητα (πλύσιμο των χεριών και των γεννητικών οργάνων), πριν και μετά την επαφή. panic8.jpgΗ άμυνα του οργανισμού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, στην αντίσταση του ιού. Γι αυτό συνιστούμε όχι κάπνισμα, σωστή διατροφή και άσκηση.

Πρέπει να γνωρίζεται τι είναι και πως δρα ο ιός, για να πάψει αυτός ο πανικός.

· Ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως με την επαφή.

· Έχει πολλά στελέχη (λέγαμε 120, τώρα ξέρουμε ότι έχει πάνω από 200).

· Τα περισσότερα από αυτά δεν πειράζουν καθόλου τον οργανισμό, σαν να μην υπάρχουν. Μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να φανούν με το τεστ Παπ.

· Τις αλλοιώσεις τις διαιρούμε σε CIN1, CIN2, CIN3. Σε μια καινούργια διαίρεση δις διαιρούμε σε χαμηλού βαθμού αλλοίωση (Low grade)και σε υψηλού βαθμού αλλοίωση (High grade). Η χαμηλού βαθμού αλλοίωση, περιλαμβάνει απλώς την ύπαρξη του ιού, μέχρι την CIN1 αλλοίωση. Η υψηλού βαθμού αλλοίωση περιλαμβάνει τις CIN2 και CIN3 αλλοιώσεις. Η διαίρεση αυτή έγινε διότι η αντιμετώπιση είναι κοινή, αναλόγως της αλλοίωσης. Δηλαδή στις χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις, δεν κάνουμε τίποτα από το να παρακολουθούμε να μην γίνει υψηλού βαθμού. Στις υψηλούς βαθμούς αλλοιώσεις επεμβαίνουμε χειρουργικώς (Laser, Loop ή όταν επιμένει η αλλοίωση CIN3, κάνουμε κωνοειδή εκτομή, δηλαδή βγάζουμε τον τράχηλο). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που η αλλοίωση επιμένει, παρόλα αυτά, μπορούμε να κάνουμε υστερεκτομή. Επομένως μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, όσο και αν επιμένει.

·panic3.jpg Δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε το στέλεχος του ιού (ταυτοποίηση), διότι είπαμε ότι η αντιμετώπιση γίνεται αναλόγως της αλλοίωσης (CIN) και όχι αναλόγως του στελέχους, επομένως η γνώση του στελέχους δεν βοηθά, αντιθέτως μόνο άγχος θα προκαλέσει.

· Από τα στελέχη αυτά, δύο είναι τα πιο συχνά και πιο επικίνδυνα για καρκίνο, κυρίως του τραχήλου της μήτρας, (το στέλεχος δεκάξι και δεκαοχτώ ευθύνονται για το 80% των περιπτώσεων). Τα στελέχη αυτά, καλύπτει το εμβόλιο που κυκλοφορεί και που η πολιτεία το διαθέτει δωρεάν μέχρι την ηλικία των 26 ετών (τουλάχιστον μέχρι σήμερα, παρά την κρίση, λόγω της τόσο σημαντικής βοήθειας που προσφέρει στις γυναίκες). Μετά από την ηλικία αυτή και μέχρι την ηλικία των 45 ετών, μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να το πληρώσει. Η προστασία είναι γύρω στο 92% για καρκίνο, λόγω και της διασταυρούμενης προστασίας που έχει και σε άλλα στελέχη.panic7.jpg Γίνεται εύκολα (μια ένεση στο χέρι) και γίνεται σε 3 δόσεις μέσα σε ένα 6μηνο. Οι παρενέργειες είναι ίδιες με τα άλλα εμβόλια, που σαν παιδιά, έχουμε κάνει όλοι (πόνος στο χέρι, σπάνια πυρετός και κεφαλαλγία). Αν όμως μερικά άτομα έχουν κάποια πάθηση και δεν έκαναν τα άλλα εμβόλια, δεν πρέπει να κάνουν και αυτό, μέχρι ο γιατρός να τους το επιτρέψει. Αν όμως έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, χωρίς προβλήματα, θα είναι έγκλημα να μην κάνουν και αυτό, που είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά εμβόλια. Μετά από λίγο καιρό θα εμβολιάζονται και οι άντρες. Ξεκίνησαν στην Αυστρία, αλλά λόγω λιτότητας, το διέκοψαν. Τώρα αρχίζει να εμβολιάζει τους άντρες η Αμερική, σε μερικές πολιτείες.

· Βέβαια ο καρκίνος δεν είναι τόσο συχνός. Π.χ. στα 100 άτομα που έχουν CIN3 παραμελημένο (χωρίς την σωστή αντιμετώπιση), τα 30 θα πάθουν καρκίνο, μετά από χρόνια.

· Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα, έχουν έρθει σε επαφή με ένα (ή περισσότερα) στελέχη του ιού, χωρίς καν ούτε να το ξέρουν και χωρίς να τους δημιουργήσουν προβλήματα ποτέ. Ένα μικρό μέρος αυτών, αν η άμυνα είναι πεσμένη, μπορεί να κάνει αλλοίωση. Η σωστή παρακολούθηση όμως θα βοηθήσει στην σωστή αντιμετώπιση.

Τι πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα.

· Εκτός της παρακολούθησης και κατά τις επαφές χρειάζεται προφύλαξη και σχολαστική καθαριότητα.

· Σημαντικό επίσης είναι, στις χαμηλού αλλοιώσεις, να μη βιαστούν να κάνουν επέμβαση, δεν προλαμβάνουν την εξέλιξη του ιού, όπως νομίζουν, αντίθετα μπορεί ο ιός να πάψει, από μόνος του να φαίνεται (η αλλοίωση) και να μην ξανά εμφανιστεί ποτέ. Μόνο στις υψηλού βαθμού αλλοιώσεις πρέπει να επέμβουμε (αναλόγως του βαθμού).

· Να εμβολιαστεί, διότι ο εμβολιασμός των γυναικών βοήθησε και βοηθά στην μείωση έως εξαφάνιση του ιού.

Αν όμως δεν συνεργάζονται οι γυναίκες (και όχι μόνο οι γυναίκες) και λόγω του πανικού κάνουν ακριβώς τα αντίθετα π.χ. δεν κάνουν τεστ, διότι φοβούνται τι θα δείξει, δεν κάνουν το εμβόλιο διότι άκουσαν??? ότι είναι επικίνδυνο (από πού?) ή αν θεωρούν υπερβολή την καθαριότητα ή την υγιεινή ζωή, τότε δυστυχώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, θα συνεχίσει να υπάρχει.

Και είναι αμαρτία, η επιστήμη να μπορεί και η λανθασμένη πληροφόρηση και αδιαφορία να το εμποδίζει. Μακάρι να υπήρχε και για τον μαστό κάτι παρόμοιο.

Αν όμως οι γυναίκες (και όχι μόνο), ακολουθούν τον κανόνα, δεν κινδυνεύουν από τον ιό, παρά περισσότερο από το τσιγάρο (αν καπνίζουν).

Επομένως όχι πανικός, αλλά σωστή τήρηση των συμβουλών των γιατρών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε, προηγούμενα άρθρα μου, σε αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ